Te koop : Molenkampweg 3 te Venlo

Vraagprijs: €825.000 k.k.


De Watermeule van Hout-Blerick.

Langs de rivier de Maas staat solitair in het landschap deze bijzondere watermolen. Het object is een monumentale voormalige bovenslagmolen in het dorp Hout-Blerick, dat deel uitmaakt van de gemeente Venlo. Door de unieke ligging en het karakteristieke uiterlijk van de prachtige veranda is de molen in de wijde omgeving bekend. De Watermeule ligt uniek in de rust van de natuur, terwijl de drukte van het dagelijkse leven letterlijk om de hoek ligt. Het pand staat onderaan in een mooie straat met allemaal vrijstaande woningen, grenzend aan villawijk Het Meuleveld en natuurgebied De Romeinenweerd. Het oorspronkelijke stenen gebouw is eind 17e of begin 18e eeuw gebouwd, maar de vroegste vermeldingen dateren al van 1408-1410. Nadat de molen in 1965 buiten gebruik is gesteld werd deze verbouwd tot horecagelegenheid. Daarna heeft deze nog enkele wijzigingen ondergaan, onder andere na een brand in 1976. Het pand is toen verbouwd tot restaurant. In 1998 is de molen door de huidige eigenaren aangekocht, die het geheel transformeerden tot een geriefelijke, woning. Zij zijn in ruim 600 jaar de allereerste bewoners van het pand.

Algemeen:
De Watermeule is een uniek object, deel van een klein buurtschap met originele Limburgse Carré-hoeve, een Langgevelboerderij en voormalig molenaarshuis aan de zuidelijke rand van de Gemeente Venlo, vlakbij kastelendorp Baarlo. Het ligt markant langs de Maas, grenzend aan natuurgebied De Romeinenweerd en kijkt uit over een gebied van circa 2 km richting het zuiden. De afstand naar de snelwegen in alle richtingen is slechts 2 tot maximaal 5 minuten. Door de unieke ligging is er geen sprake van enige (geluids-)overlast. De dagelijkse voorzieningen zijn in de directe omgeving en het centrum van de stad Venlo ligt op slechts 5 minuten rijden met de auto. Het gebouw heeft aan de westzijde de entree met een trap, die aansluit op de tuin. Het totale woonoppervlak bedraagt circa 370m2. De begane grondvloer meet circa 170 m2 en is sfeervol ingericht. De indeling is als volgt:

Begane grond:
Entreehal circa 10 m2 met trappartij naar bovengelegen verdieping. Meterkast en doorgang naar keuken en woonkamer. De woonkamer bestaat uit een lange ruimte met een lengte van ruim 16 meter. Allereerst een trappartij naar het souterrain. Aansluitend een grote bar die nog stamt uit de tijd dat De Watermeule een horecagelegenheid was. Naast de bar toegang tot toilet en keuken. Aansluitend de zit/eethoek van circa 50 m2. Er is daar ook een karakteristieke open haard op een molensteen voor de gezellige winteravonden. De zware houten balken op deze verdieping herinneren aan het industriële verleden van de molen. Rondom de woonkamer loopt aan de rivier en beekzijde de veranda. Deze bevindt zich boven het voormalige waterrad van de watermolen. Vanuit hier is het uitzicht fenomenaal en ook de daglichttoetreding meer dan royaal. De totale woonkamer bedraagt circa 120 m2. Achter de bar en de haardpartij bevindt zich de gezellige woonkeuken van circa 18 m2. Er is een kookeiland en de spoelbak is gemaakt van een originele natuurstenen wasbak (uit een originele Franse wasplaats uit de 17e/18e eeuw). De keuken is verder van alle gemakken voorzien.

Verdieping:
Via de trappartij naast de entree komt u op de bovengelegen verdieping (circa 83 m2). Hier is een royale overloop en een enorme verdiepingshoogte van maar liefst ruim vijf meter. Op deze woonlaag bevinden zich een drietal slaapkamers variërend van 12, 22, en 31 m2. Tevens is er een badkamer, voorzien van douche, wastafel en toilet. Er zijn 6 dakkapellen, verdeeld over de verschillende kamers en de overloop. De gehele verdieping is rondom voorzien van kastruimte onder de lage gordingen (totaal ca. 28 meter kastruimte).

Souterrain:
Het souterrain (circa 120 m2) ligt aan de straatzijde gedeeltelijk iets lager dan het straatniveau, terwijl het aan de beekzijde ruim boven het maaiveld ligt. Deze vloer met een totaal vloeroppervlak van ruim 120 m2 biedt ruimte aan een wijnkelder van 11 m2, een royale master bedroom van 21 m2, een ruime badkamer voorzien van bad, inloopdouche, toilet en dubbele wastafel en een grote fitness- en wasruimte van bijna 55 m2. Deze ruimte is bij uitstek geschikt om te gebruiken voor een alternatieve invulling. Gedacht kan bijvoorbeeld worden aan B&B, kantoor/praktijk aan huis of wellicht een ruimte ten dienste van een andere creatieve invulling (theetuin). Deze ruimte heeft tevens een ontsluiting middels een openslaande deur naar de Molenkampweg.

Buiten:
Het pand staat op een perceel van ruim 725 m2 en heeft een ruime tuin met als blikvanger een prachtige treurwilg die langs de beek staat. Uniek is de aan de lange zijde van de tuin grenzende vistrap en verscholen visvijver in een stukje van een zeer oude Maasmeander. In de tuin liggen verder twee terrassen, een tuinhuisje en langs de Molenkampweg een ruime parkeerplaats voor meerdere auto’s. Tevens is er een houtopslag voor openhaardhout.

Korte geschiedenis Watermeule:
De eerste vermelding van De Watermeule dateert van 1408-1410. Oorspronkelijk was dit een graan- en oliemolen. Verderop in het dorp Blerick stond nog een graanmolen, die echter in de 19e eeuw is ontmanteld. De beek werd ook de Blerickse Molenbeek genoemd, maar heet officieel Springbeek, genoemd naar het ontspringen van een bron op enkele kilometers afstand. Halverwege de negentiende eeuw had de molen twee bovenslagraderen; het eerste rad werd gebruikt voor de korenmolen en het tweede rad voor de oliemolen. De loop van de assen is nog te herkennen in de muur bij de waterval. De bovenslagmolen is aan de straatzijde lager van bouw, maar aan de beekzijde circa vier meter hoger. Dit komt door het grote verval in hoogte, wat kenmerkend is voor de streek. De watermolen is tot 1965 in gebruik geweest, ofschoon het waterrad in 1939 al ontmanteld is. De molen is na 1965 in gebruik geweest als horecapand. In 1998 is het pand geheel gerenoveerd en verbouwd tot woonhuis door de huidige bewoners.

Hout Blerick/Gemeente Venlo:
Hout-Blerick ligt op de linkeroever van de Maas en is een kerkdorp behorende tot de gemeente Venlo, dat vele eeuwen bewoond werd door mensen met een veelal agrarische achtergrond. Venlo is het grootste Euregionale centrum in Nederland met een groot achterland: Rheinland/Westfalen en Ruhrgebied. Het is gespecialiseerd in logistiek, tuinbouw (met grote eigen groenten- en bloemenveiling), die van grote importantie is voor de wijde omgeving. Venlo vervult tevens een streekfunctie op het gebied van zorg, onderwijs, cultuur en recreatie. Kortom: Venlo heeft u zeer veel te bieden. Venlo is de grootste gemeente in Noord-Limburg en na Maastricht, met ruim 100.000 inwoners, de tweede gemeente van de Provincie Limburg. Venlo heeft tevens aansluitingen op een aantal bekende fiets- en toeristische routes, die zelfs langs het object lopen.

Venlo is uitstekend bereikbaar met de auto, trein, bus en vliegtuig. Met een modern centraal station, op loopafstand van het gezellige centrum en tal van toeristische trekpleisters, en met meer dan 6.000 parkeerplaatsen biedt de stad u uitstekende faciliteiten. Venlo heeft ook rechtstreekse treinverbindingen met Amsterdam en Düsseldorf. In een straal van 55 kilometer liggen maarliefst vier internationale luchthavens. (Eindhoven – Weeze – Düsseldorf – en Maastricht Aachen Airport ligt op ca. 65 km).

Resumé:
• Prachtige locatie
• Bijzonder charmant object
• Object met “overmaat”
• Object met creatieve mogelijkheden
• Ideaal gezinshuis
• Fenomenaal uitzicht
• Maximale vrijheid
• Landschappelijke ligging
• Bijzondere vistrap
• Bijzonder rijksmonument
• Kloek object met mogelijkheden
• Prachtige plek om wonen en werken te combineren
• Voor de liefhebber
• Alternatieve aanwendbaarheid (wonen/werken/atelier/B&B)

Dit is een plek om van te houden, uniek in zijn soort. Voor iemand met roots uit deze omgeving, of iemand die altijd al een droom heeft gehad om vrij te wonen, maar de voorzieningen van de stad binnen handbereik wil hebben.
Eigenschappen


zoek in ons aanbod

Prijs:
 - €


            100         200         300         400         500         600         700

Afspraak maken voor een vrijblijvend gesprek of waardebepaling van uw woning


077-3519655